Το στοίχημα από... μέσα
Ψυχολογικοί παράγοντες των αθλητών και στοίχημα Ψυχολογικοί παράγοντες των αθλητών και στοίχημα
Τα στατιστικά στοιχεία μας δίνουν σε μεγάλο βαθμό μια εικόνα της κατάστασης μιας ομάδας, των παραδόσεων απέναντι σε μια άλλη, καθώς και για τους... Ψυχολογικοί παράγοντες των αθλητών και στοίχημα

Τα στατιστικά στοιχεία μας δίνουν σε μεγάλο βαθμό μια εικόνα της κατάστασης μιας ομάδας, των παραδόσεων απέναντι σε μια άλλη, καθώς και για τους στόχους που έχει μέσα στη σεζόν. Όπως βέβαια και για πολλά άλλα.

Η ερώτηση είναι το πώς αυτοί οι διαφορετικοί παράγοντες επηρεάζουν την Χ ομάδα στον επερχόμενο αγώνα ή σε μια σειρά πολλών παιχνιδιών; Κάθε παίκτης του στοιχήματος ερμηνεύει τα δεδομένα διαφορετικά και βγάζει τα δικά του συμπεράσματα. Πολλές φορές κατά το δοκούν.

Ένα ενδιαφέρον ερώτημα είναι πώς η ψυχολογία επηρεάζει την απόδοση των ποδοσφαιριστών, καθώς και τις κρίσεις των προπονητών. Συχνά βλέπουμε παράλογες ενέργειες ορισμένων παικτών ή προπονητών. Ειδικά οι προπονητές συχνά επικρίνονται για τις αποφάσεις τους, οι οποίες μερικές φορές περιγράφονται ακόμη και από ειδικούς ποδοσφαίρου ως παράτολμες, ή απλά «τρελές». Παρ ‘όλα αυτά, οι περισσότεροι που κρίνουν απ’ έξω, ξεχνούν να βάλουν τον εαυτό τους στην κατάσταση ενός προπονητή ή παίκτη, που δουλεύει κι ενεργεί υπό τεράστια πίεση.

Κίνητρο, άγχος, αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση, επιθυμία για τη νίκη, φιλοδοξίες, συγκέντρωση κ.α.  Εάν καταφέρουμε να αποκρυπτογραφήσουμε μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά, σε παίκτες κι ομάδες που ποντάρουμε, πιθανότατα θα έχουμε πιο  επιτυχημένες ποδοσφαιρικές προβλέψεις. Η λύση είναι το καλύτερο δυνατό διάβασμα, καθώς κι η αποφυγή πονταρισμάτων σε παντελώς άγνωστες ομάδες και κατηγορίες.

Οι bookmakers σχεδιάζουν αποδόσεις με βάση την τρέχουσα φόρμα των ομάδων, καθώς  και τον όγκο των πονταρισμάτων που λαμβάνουν. Επομένως, στην περίπτωση που έχετε «διαβάσει» σωστά την κατάσταση μια ομάδας, έχετε ένα μικρό πλεονέκτημα ώστε να κάνετε πιο σωστά πονταρίσματα. Ακόμη καλύτερα όταν βάλετε στο ζύγι την παράδοση των αγώνων μεταξύ των δύο ομάδων, την προσωρινή απόδοση των ομάδων, την ευχέρεια στο σκοράρισμα, την ικανότητα της άμυνας της ομάδας, την απόσταση μεταξύ των πόλεως των δύο ομάδων, καθώς και απώλειες λόγω τραυματισμών ή τιμωριών. Από αυτά, μπορούμε να κάνουμε κι ορισμένες υποθέσεις πάνω στην ψυχολογία μιας ομάδας. Π.Χ… εάν μια ομάδα θα έχει περισσότερα κίνητρα από μια άλλη ή αν οι ποδοσφαιριστές της μιας ομάδας υποτιμήσουν τον αντίπαλο και κινδυνέψουν με έκπληξη, λόγω πάντα της περιορισμένης συγκέντρωσης που θα επιδείξουν, λόγω της χαμηλής δυναμικότητας του αντιπάλου. Κρίσιμα κριτήρια, τα οποία δεν είναι πάντα μετρήσιμα από τον bookmaker, τα οποία ωστόσο μπορούν να βελτιστοποιήσουν το ποντάρισμά σας.

 

Πολλοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως το άγχος έχει την πιο αρνητική επίδραση στην απόδοση ενός ποδοσφαιριστή και κατ’ επέκταση του συνόλου. Το άγχος συχνά οδηγεί τους παίκτες να “ξανασκεφτούν” τις ενέργειες που υπό άλλες συνθήκες θα ολοκλήρωναν με επιτυχία. Αυτό (το άγχος) πάντα κάνει τη ζωή του αθλητή δυσκολότερη, ενώ τον οδηγεί σε κακή απόδοση. Προφανώς οι λόγοι για τους οποίους επηρεάζεται ένας ποδοσφαιριστής είναι ατελείωτοι. Παρακολουθώντας, λοιπόν, ζωντανά μια αναμέτρηση, εάν διαπιστώσετε ότι κάποια ομάδα μπήκε αγχωμένη και πιεσμένη, εύκολα συμπεραίνει κανείς πως η ομάδα αυτή θα έχει μειωμένη αποτελεσματικότητα στο παιχνίδι. Αντίθετα πάλι μπορεί να είναι τα αποτελέσματα σε μια ομάδα που παίζει ελευθέρα και με μικρότερη πίεση.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όταν μια ομάδα που αγωνίζεται για την παραμονή της στην κατηγορία, να κερδίζει αντιπάλους μεγαλύτερης δυναμικότητας. Το ένστικτο της επιβίωσης, άλλωστε, είναι πολύ ισχυρό. Θα έχουμε φοβερό πλεονέκτημα, εάν καταφέρουμε να αξιολογήσουμε ορθά τα κίνητρα (πάντα σε σχέση με τις προσφερόμενες αποδόσεις) για να προβλέψουμε σωστά σε έναν αγώνα.

Avatar

insidebet

ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Στο insidebet υποστηρίζουμε τον υπεύθυνο στοιχηματισμό και συστήνουμε να παίζετε τυχερά παιχνίδια με μέτρο.
Επισκεφτείτε το www.kethea-alfa.gr για συμβουλές και υποστήριξη. ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ τηλ 1114.


Scroll Up